top of page

MADE IN CZECHOSLOVAKIA

─ 7th May 2017 ─

MADE IN CZECHOSLOVAKIA

↓​

Prague, Czech Republic

....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................​



S mojou Tete sme sa spojili a vytvorili sme editoriál mojich najobľúbenejších českých designérov, ktorrých tvorba si zaslúži pozornosť širšej verejnosti. Rada podporujem kvalitu a lokálnu scénu, ktorá by nemala ostať v úzadí na úkor fast fashion reťazcov a luxusných módnych značiek. Je potreba aby sme sa začali venovať otázke, odkiaľ naše oblečenie pochádza a kto stojí za celým jeho vznikom. V najbližších dvoch postoch Vám postupne predstavím všetkých designérov.


Lukáš Macháček

- talentovaný český dizajnér pôsobiaci v Prahe od roku 2011, ktorý je taktiež známy ako popredný stylista. V jeho tvorbe sa odrážajú kľúčové slová ako jednoduchosť, kvalita, kombinovateľnosť a nadčasovosť. Rád pracuje s materiálmi ako hodváb, viskóza, bavlna a vlna. Inšpirácie čerpá z ulice a svojich zahraničných ciest: „Veškeré módni dění súčasnosti sa děje přímo na ulici, není tedy řeba chodit pro inspirace príliš ďaleko,” tvrdí.

Na fotkách z jeho aktuálnej kolekcie FW2017 môžete vidieť modely ako čiernu koženú sukňu v kombinácii s tričkom a bavlneným šálom, a tiež sako s vypchávkami – môj najobľúbenejší kúsok.

designérka Michaela Hriňová

- Slovenka študujúca odevný dizajn v Zlíne. Ona sama verí, že „oblečeniu vdychuje ducha práve jeho nositeľ, dáva mu život a naopak odev by mal človeka, ktorý ho nosí vyzdvihovať a dodávať mu ten neopakovateľný pocit jedinečnosti. Móda nie je len o efekte a blýskavosti, ale predovšetkým o identite človeka a jeho komunikácii so svetom.“ Hlavné prvky jej tvorby sú: inšpirácia pánskymi strihmi premietnutá do womenswear, oversized silueta, storytelling, kov, koža, silikón a zameranie na detail. Svoju poslednú kolekciu DON’T PANIC odprezentovala aj na MBPFW FW2017 ako finalistka VAN GRAF JUNIOR TALENT. Ideovým základom pre túto kolekciu bola kniha Stopárov sprievodca galaxiou, kde pod pokrývkou irónie, sarkazmu a humoru sa v tomto diele ukrýva obrovská spleť príbehov a situácií reflektujúcich súčasný svet. Absurdné situácie každodennosti, výstražné znamenia, ktoré prehliadame, naše návraty do minulosti a cesty do budúcnosti s heslom – hlavne čo najmenej prítomnosti a reálnosti. To sa v kolekcii odzrkadľuje cez výstražné laná, ktoré prepájajú celú kolekciu, inšpiráciou v starej leteckej bombere, prevedenou do nových materiálov. Kontrasty starého a nového, slobody a zviazanosti.

Ph : @_tessn_

bottom of page